Karen de Vries
 
Visie
 
You can't stay the same. If you're a musician and a singer, you have to change.
That's the way it works. -Van Morrison
ZINGEN DOE JE HELEMAAL ZELF!
Zang wordt door velen als het mooiste muziekinstrument beschouwd. Zingen doe je helemaal zelf, zonder hulpmiddelen van buitenaf. Vocalisten hebben maar één echt nadeel ten opzichte van instrumentalisten en dat is dat ze hun instrument niet aan het werk kunnen zien. We hebben geen visueel referentiekader, zoals bijv. een pianist die alle tonen keurig op een rijtje voor zich heeft uitgestald. Als zanger/es heb je slechts twee zintuigen tot je beschikking: je oren en je - inwendige - tastzin.

ALS HET NIET GOED VOELT..
Daarmee komen we ook meteen op de eerste vuistregel bij zang: als het niet goed voelt, dan is het ook niet goed. Het vervelende is alleen dat een klank die niet goed voelt nog wel eens goed wil klinken en dan ontstaat er een soort tweestrijd in onze hersenen. Je oren zijn 'blij', maar je stem en je keel niet. Zolang we niet weten hoe we die klank op een juiste manier moeten maken zullen we geneigd zijn het op de verkeerde manier te blijven doen. Samenzang maakt dat nog lastiger omdat je je eigen stem niet altijd goed kunt horen en je grotendeels op je gevoel af moet gaan.

TECHNIEK IS EEN MIDDEL

Nu kan de ene stem meer hebben dan de andere en er zijn mensen die jaren lang op de verkeerde manier zingen voordat ze de rekening krijgen gepresenteerd. Ook is het niet zo dat je voortdurend met een perfecte techniek hoeft te zingen. In je comfortzone kun je je meer permitteren. Techniek is een middel en geen doel op zich. Het staat voor efficiënt werken ter ondersteuning van het uiteindelijke doel.

GROTE OF KLEINE STEM
Ook is het niet zo dat je pas 'kunt zingen' als je drie octaven of meer tot je beschikking hebt. Kleinere stemmen (zowel wat betreft omvang als volume) kunnen evengoed optimaal ontwikkeld worden. Het uiteindelijke doel is expressie. Zelf hoor ik honderd keer liever een 'kleine' stem die een verhaal op een overtuigende, ontroerende of juist energieke manier vertelt dan een grote stem die virtuoos maar emotieloos door de octaven heen riedelt.

Lees meer